Tel: ++385 (0)21 245 233 Fax: ++385 (0)21 245 235

Bazenska tehnika

KGS d.o.o. bavi se projektiranjem te dobavom i montažom svih elemenata bazenske tehnike potrebnih za vaš bazen. Specijalizirani smo ponajprije za privatne; obiteljske i bazene turističke namjene od 25 do 100m2, ali i za velike bazenske sustave javne namjene.

OSNOVNO O BAZENIMA I BAZENSKOJ TEHNICI:

OSNOVNA PODJELA BAZENA:

bazenskatehnika1

PRELJEVNI BAZENI: voda se iz bazena preljeva preko ruba u kanal, najčešće po čitavom opsegu bazena, a u bazen se vraća preko mlaznica koje su smještene na dnu bazena ili na zidovima bazena pri samom dnu. Filtrirana, dogrijana i kemijski obrađena voda (ako postoji izmjenjivač i dozatori kem. sredstava), struji od dna bazena prema površini i predstavlja najpravilniji i najefikasniji način prostrujavanja vode kroz bazen.

BAZENI SA SKIMMEROM: mlaznice za povrat (ubacivanje) vode u bazen smještene su nasuprot skimmer-a, cca 20-25 cm ispod površine vode (broj skimmer-a i mlaznica i njihov raspored zavisi o dimenzijama i obliku bazena). Na taj način dobivamo efekat rijeke u bazenu s ciljem da se površina bazena "ispere" što prije i efikasnije – primarno prostrujavanje se dešava na površini bazena, u smjeru duže osi bazena.

BAZENSKA TEHNIKA:

Pod pojmom bazenska tehnika podrazumjevamo sve one elemente koji su potrebni kako bismo osigurali odgovarajuću fizičku i kemijsku kvalitetu vode u bazenu te je tako napravili ugodnu samom korisniku istog.

OSNOVNA BAZENSKA OPREMA:

FILTER – ili uređaj za pročišćavanje, je najbitniji element svakog bazena, a služi za održavanje vode čistom. Bez njega bi se voda odmah zamutila.

CRPKA – ili vodena pumpa služi za cirkulaciju vode unutar bazenskog sustava. Obično ima predfilter, a mora biti napravljena da dobro podnosi klor.

CJEVOVOD – je plastični (PVC),  a spaja se lijepljenjem posebnim ljepilom.

VENTILI – također iz PVC-a, a služe za regulaciju toka vode unutar sustava.

NIVOSTATI – služe za regulaciju nivoa vode unutar sustava.

POVRATNE MLAZNICE – preko njih se ubacuje voda u bazen nakon što je obrađena.

ISPUST BAZENA – sifon preko kojeg se bazen prazni.

KOMPENZACIJSKI BAZEN – (samo u preljevnih bazena) – prihvaća vodu koja se istisne iz bazena preko preljevnih rešetki te je preko crpke, nakon što se fizički i kemijski obradi, vraća mlaznicama nazad u bazen.

SKIMMER – (samo u bazenima sa skimmerom) – uređaj koji skuplja veće nečistoće sa površine bazena prije nego li završe na dnu istog.

DODATNA OPREMA:

UREĐAJ ZA AUTOMATSKO DOZIRANJE - sastoji se obično od dvije ili tri dozirne pumpice sa tri spremnika iz kojih na osnovu izmjerenih vrijednosti i postavljenih parametara dozira kemijske elemente ( klor, pH i redox faktor) potrebne za osiguranje uvjetovane kvalitete vode.

AUTOMATSKI 6-PUTNI VENTIL - služi za automatsko postavljanje režima rada bazenskog filtera kao što su: normalni način, čišćenje, pražnjenje, vakuum mlaznica, punjenje...

REFLEKTORI: različitih snaga i boja za postizanje dodatnog vizualnog efekta.

UV FILTER – ultraljubičastim zračenjem ubija i do 99% bakterija u vodi te tako vodu čini još ispravnijom za korištenje i uživanje.

UREĐAJ ZA ELEKTROLIZU - Na temelju jednostavnog i ekološkog procesa, sol se koristi pomoću elektrolize za kontinuiranu difuziju snažnog dezinficijensa (klora), koji otopljen u vodi aktivno štiti od bakterija, algi i drugih mikroorganizama.

Tijekom instalacije uređaja potrebno je dodati 4 kg/m3 soli. Procesom elektrolize, voda prolazi kroz uređaj, te ćelija direktno proizvodi klor, koji se trenutačno pretvara u hipoklorastu kiselinu (HOCl). Hipoklorasta kiselina (HOCl) je aktivni dezinficijens, to je ono što ubija alge i druge štetne organizme u vodi. Njegova učinkovitost je ovisna o uravnoteženim uvjetima u vodi, osobito pravilnom pH faktoru.

UREĐAJI ZA ZAGRIJAVANJE VODE – koriste se kako bi se sezona kupanja još više produžula, a najosnovniji su: bazenske dizalice topline, bazenski izmjenjivači, solarni grijači, razni elektrogrijači i sl.

OSTALA DODATNA OPREMA: bazenske skale, protustrujno plivanje, gejziri, slapovi, set za čišćenje bazena...

 

PROIZVODNA DJELATNOST

Izrada ventilacijskih elemenata

Izrada ventilacijskih elemenata

U suvremeno opremljenoj limarskoj radionici izrađujemo različite elemente za montažu: ventilacijs...

OSTALE DJELATNOSTI

Projektiranje

Projektiranje

Tvrtka KGS d.o.o. ima ovlaštene inženjere za izradu svih vrsta projekata vodovoda i kanalizacije te strojarskih instalacija...

Fotonaponska elektrana

Fotonaponska elektrana

Tvrtka KGS d.o.o., na krovu svoje zgrade, ima instaliranu fotonaponsku elektranu službenog naziva KGS30.   Osnovne tehničke...

OBJEKTI U IZRADI