Tel: ++385 (0)21 245 233 Fax: ++385 (0)21 245 235

Solarni sustavi

KGS d.o.o. bavi se projektiranjem te dobavom i montažom solarnih elemenata potrebnih za iskorištenje energije sunca za zagrijavanje vode. Primarno smo orjentirani na male obiteljske kuće te na apartmanske komplekse gdje se voda ponajprije koristi za tuširanje, ali još i za podno grijanje, niskotemperaturne radijatore, zagrijavanje vode u bazenu i sl.

OSNOVNI ELEMENTI SOLARNOG SUSTAVA:

SOLARNI KOLEKTOR – uređaji u kojima se preko radnog medija prikuplja energija sunca. Obično se montiraju na južni dio krova te se pazi kut postavljanja kako bi isti bili što učinkovitiji.

SOLARNI MEDIJ – sredstvo koje kruži unutar zatvorenog solarnog sustava između solarnog kolektora i izmjenjivača u bojleru te tako prenosi energiju sunca na vodu u koju je izmjenjivač uronjen.

BOJLER – služi za zagrijavanje vode preko gore spomenutog radnog medija. Obično ima jedan (donji) izmjenjivač na koji su spojeni solarni kolektori te jedan (gornji) na koji se obično spaja nekakav uređaj za dogrijavanje (dizalica topline, kotao...)

Svaki solarni bojler bi trebao biti opremljen zaštitnom magnezijevom anodom protiv hrđanja te potpuno toplinski izoliran radi sprečavanja gubitaka topline. Uz spremnik se obvezno montira i ekspanzijska posuda radi prihvata viška tekućine uslijed širenja iste prilikom zagrijavanja.

Od dodatne opreme može imati i el. grijač koji se pokreće kada kolektori ne mogu dati dovoljno energije za zagrijati vodu, te je dobro imati zaštitu protiv kamenca i filter vode na ulazu.

SOLARNA PUMPNA GRUPA - važan element solarnih sustava, a osnovna joj je funkcija održavanje protoka radnog medija kroz kolektore i izmjenjivač u bojleru.

U solarnoj pumpnoj grupi nalaze se svi potrebni elementi (uz kolektore, spremnik s automatikom, solarni odzračni lončić i ekspanzijsku posudu) koji trebaju za normalno funkcioniranje solarnog sustava.

Obično se sastoji od

  • 2 kuglasta ventila

  • 2 termometra

  • manometar

  • sigurnosni ventil, 6 bar

  • cirkulacijska crpka

  • ventil za punjenje/pražnjenje

  • regulator protoka

  • ručni odzračnik

  • priključak za ekspanzijsku posudu

  • dvodjelna izolacijska pjena – kao zaštita

AUTOMATIKA – upravlja radom sustava na temelju onih postavljenih i parametara koje ista stalno mjeri.

KGS koristi, ovisno o preferencama investotora, solarne elemente različitih proizvođača, no uvijek ćemo preporučiti renomirane proizvođače solarne opreme kao što su Viessmann, Vaillant, Buderus...

PROIZVODNA DJELATNOST

Izrada ventilacijskih elemenata

Izrada ventilacijskih elemenata

U suvremeno opremljenoj limarskoj radionici izrađujemo različite elemente za montažu: ventilacijs...

OSTALE DJELATNOSTI

Projektiranje

Projektiranje

Tvrtka KGS d.o.o. ima ovlaštene inženjere za izradu svih vrsta projekata vodovoda i kanalizacije te strojarskih instalacija...

Fotonaponska elektrana

Fotonaponska elektrana

Tvrtka KGS d.o.o., na krovu svoje zgrade, ima instaliranu fotonaponsku elektranu službenog naziva KGS30.   Osnovne tehničke...

OBJEKTI U IZRADI