Tel: ++385 (0)21 245 233 Fax: ++385 (0)21 245 235

Ventilacija i klimatizacija

KGS d.o.o. bavi se projektiranjem te dobavom i montažom ventilacijskih i kanalizacijskih sustava, od onih najmanjih koji se ugrađuju u privatne kuće do velikih sustava predviđenih za velike stambene zgrade, hotele, sportske dvorane, trgovačke centre i sl.

OSNOVNO O VENTILACIJI I KLIMATIZACIJI:

VENTILACIJU možemo definirati kao izmjenu zraka u prostoriji radi postizanja željene fizičke i kemijske kakvoće istog.

Može biti:

PRIRODNA VENTILACIJA - Predstavlja onaj oblik ventiliranja prostorije kada svježi zrak ulazi u prostor slobodno kroz građevinske otvore na zgradi (vrata, prozori i sl.). Najveća prednost ovakvog načina ventiliranja je te što je besplatan, a mana što nije uvijek moguć.

PRISILNA VENTILACIJA - Predstavlja oblik ventiliranja kada prisilnim putem (ugradnjom ventilatora i ventilacijskih kana) dovodimo svježi zrak u prostoriju.Prednosti ovakve ventilacije su to što ne ovisi o vremenskim uvjetima i mogućnost regulacije. Nedostaci su veliki investicijski troškovi, velika potrošnja energije, te problem buke.

Upravo prisilnom ventilacijom se bavi KGS d.o.o..

KLIMATIZACIJU možemo definirati kao sustavno djelovanje na određene parametre kvalitete zraka od kojih su najbitniji temperatura i vlažnost kako bi se postigli odgovarajući mikroklimatski uvjeti te određeni stupanj ugodnosti prostora. U širem smislu to je bilo koji oblik grijanja ili hlađenja zraka.

Najbitniji parametri zraka u prostoru su:

  • Temperatura

  • Vlažnost

  • Brzina strujanja

  • Čistoća

  • Buka koju stvara

Klimatizacijski sustavi obavezno uključuju dovođenje svježeg zraka u prostor koji se klimatizira, tj. uključuju i ventilaciju prostora jer u tehničkom smislu, sustavi koji nemaju dovod svježeg zraka nisu sustavi klimatizacije. Iz ovog razloga su klimatizacija i ventilacija usko povezane.

NEKI UREĐAJI I OPREMA KOJI SE KORISTE PRILIKOM VENTILACIJE I KLIMATIZACIJE:

KLIMA KOMORE - su uređaji namijenjeni za centralnu pripremu zraka i omogućavaju sve osnovne funkcije: grijanje, hlađenje, filtraciju, vlaženje, sušenje, rekuperaciju i regeneraciju. Klima komora se u pravilu nalazi na samom početku kanalnog razvoda, odnosno na mjestu ulaska svježeg vanjskog zraka.

DIZALICE TOPLINE – ili toplinske pumpe su uređaji koji su u mogućnosti energiju zemlje, vode ili zraka pretvoriti u iskoristivu toplinu. Pritom je dovoljno oko 25% struje (ili nekog drugog energenta) za dobivanje 100% korisne topline.

REKUPERATORI – su uređaji koji zamjenjuju ustajali zrak u prostoriji sa svježim zrakom izvana ujedno radeći izmjenu temperature s jednog na drugi kako bi se postigle uštede u energiji. Najviše se koriste u prostorijama gdje boravi veliki broj ljudi i gdje je potreban veliki broj izmjena zraka.

KLIMA UREĐAJI – možemo ih definirati kao najjednostavniji oblik dizalice topline koji griju i hlade. Danas su zastupljeni u većini domova u Dalmaciji.

VENTILATORI - su električno pogonjeni uređaji koji se koriste za zračni protok u svrhu postizanja tjelesne udobnosti (osobito za grijanje, ali i za druge svrhe kao što je ventilacija, ispuh,hlađenje ili bilo kakav transport plinova.

 

PROIZVODNA DJELATNOST

Izrada ventilacijskih elemenata

Izrada ventilacijskih elemenata

U suvremeno opremljenoj limarskoj radionici izrađujemo različite elemente za montažu: ventilacijs...

OSTALE DJELATNOSTI

Projektiranje

Projektiranje

Tvrtka KGS d.o.o. ima ovlaštene inženjere za izradu svih vrsta projekata vodovoda i kanalizacije te strojarskih instalacija...

Fotonaponska elektrana

Fotonaponska elektrana

Tvrtka KGS d.o.o., na krovu svoje zgrade, ima instaliranu fotonaponsku elektranu službenog naziva KGS30.   Osnovne tehničke...

OBJEKTI U IZRADI